Engraver, Soldier, Painter, Poet

Voor Tussentijd zelf verschijnt, is er nog tijd voor een ander pas verschenen boek, de langverwachte biografie van David Jones die dit voorjaar eindelijk is verschenen. Thomas Dilworth, de biograaf, heeft al meerdere boeken over Jones op zijn naam staan, waaronder David Jones in the Great War, een aanrader voor wie alles wil weten over de biografische achtergrond van Tussentijd.

Het nieuwe David Jones – Engraver, Soldier, Painter, Poet begint bij zijn geboorte in 1895 en eindigt bij zijn dood in 1974. Het biedt een baaierd aan feiten, voorvallen en personen. Dilworth is er niet de man naar om die allemaal in één duiding te vatten. Liever laat hij het aan de lezer om zich uit alle details zelf een beeld en mening te vormen. En de overvloed is rijk, ook aan citaten uit interviews en brieven.

Jones zou tegenwoordig al snel het label ‘hypersensitief’ hebben gekregen: ‘Soms hoef ik maar naar de kolenkit te kijken en dan krijg ik het al Spaans benauwd’. Ooit had hij talloze antiekzaken afgestruind op zoek ‘naar één enkele lepel die niet pijn aan je ogen, mond en tong doet’. Volgens Jones had de lepel tijdens de Renaissance ‘een vorm gekregen die schoonheid belichaamde, en daar hadden ze het bij moeten laten, maar ze konden er natuurlijk weer niet vanaf blijven waardoor het helemaal misging.’ Om een paar voorbeelden van sprekende details te geven.

Uit de biografie doemt een veel rijker, veelzijdiger beeld op dan in dit korte bestek is te schetsen. Wie meer wil weten over Jones, leze de korte levensschets op deze site, zijn eigen boeken en dus deze uitputtende biografie van Dilworth. Wie over die laatste meer te weten wil komen, kan hier een hele lijst met besprekingen raadplegen. The London Review Bookshop maakte samen met Dilworth zelf een kort introductiefilmpje:

Op den duur zal er naar Dilworths eigen zeggen ook een site komen met een keur aan biografisch materiaal.

2 gedachten over “Engraver, Soldier, Painter, Poet

  1. Pingback: 11 november | Tussentijd – David Jones

  2. Pingback: Robin Robertson en de koningin van het woud | Tussentijd – David Jones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *